Onderhoudtips

 

HOUTEN MEUBELEN

 

Algemene onderhoudstips

Neem op hout gemorste vloeistoffen direct op. Hout reageert slecht op veel ‘nattigheid’ bij de schoonmaak

Stof regelmatig hout af met een droge, zachte handdoek

Plaats houten meubelen nooit in fel zonlicht

Zet houten meubelen nooit dicht bij een warmtebron

Ter voorkoming van krassen, deuken, vocht- en brandplekken kunt u het best onderzetters gebruiken.

Plaats NOOIT hete pannen, borden of natte glazen op uw houten meubelen, dit veroorzaakt kringen en/of vochtplekken die meestal niet meer (of moeilijk) te verwijderen zijn. Wij adviseren u bijvoorbeeld onderzetters te gebruiken tegen hitte- en vochtkringen. Pas ook op met alcohol.

Klemmende laden kunt u weer soepel laten lopen door ze in te wrijven met paraffine-was bij hout op hout. De meeste laden lopen gewoonlijk op kogelbanen of geleiders. Na langer gebruik kunt u deze het beste nog eens invetten met bijvoorbeeld vaseline of inspuiten met siliconenspray.

Wanneer kastdeuren door het gebruik niet helemaal goed meer sluiten, kunt u dit vrij simpel herstellen door het bijstellen van de scharnieren.

Plaats meubelen waterpas. Dit voorkomt het scheefhangen van deuren en ongewenste belasting van verbindingen waardoor het hout extra gaat werken of beschadigd.

 

Belangrijke eigenschappen van hout

Verschillen in kleur, tekening en structuur geven hout karakter. Ook noesten en kleine haarscheurtjes dragen daar toe bij. Het is een levendig en ‘warm’ materiaal dat met het verstrijken van de jaren mooier wordt. Ook massief hout is een levendig natuurproduct. Liefhebbers verkiezen massief hout omdat het en vaak een mooiere ‘tekening’ heeft maar ‘werkt’. Onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuur kunnen veranderingen optreden in de omvang en de vorm van het materiaal.

 

Het gevolg hiervan kan zijn dat de lijmnaden verschuiven, of dat een tafelblad hol of bol gaat staan, Dit ‘werken’ kan worden beperkt door te zorgen voor een kamertemperatuur tussen 15 °C en 24 °C en een vochtigheidgraad tussen 40 en 60%. Plaats uw houten meubelen daarom niet te dicht bij een warmtebron (kachel, openhaard, c.v.-radiator). Hout verkleurt onder invloed van licht en lucht. Bij overmatige verkleuring is sterk zonlicht meestal de boosdoener. Het is daarom verstandig uw meubelen zo te plaatsen dat het zonlicht er niet te veel greep op krijgt.

 

Hoe u hout moet reinigen, hangt af van de manier waarop het afgewerkt is. Het algemene, regelmatige onderhoud geschiedt door afstoffen met een droge, zachte handdoek.

 

Olieafwerking

Olieafwerkingen vereisen wel een onderhoud. In het onderhoud maken we verschil in het voeden van het meubel en de kleur opfrissen. Voor het voeden van het meubel kunt u elke kleurloze olie, mits op lijnzaadbasis, gebruiken. Met name de tafelbladen zullen vanwege het intensieve gebruik meer slijtageplekken weergeven dan de overige meubelen.

 

Om deze plekken bij te werken is er een flacon kleurolie bijgeleverd. Vooraf moet u het hout een beetje opruwen d.m.v. staalwol of rvs schuurspons. Daarna licht met de bijgeleverde olie inwrijven en naar gelang de slijtage gelijkmatig uitwrijven. Het behandelde oppervlak opnieuw goed laten drogen en uitharden.

 

De omgeving van het meubel moet enigszins een stabiele luchtvochtigheid hebben tussen 50% en 75%. Airconditioners en zeer warm gestookte ruimten zullen een negatief effect hebben op de houtkwaliteit. Scheuren en kromtrekken zal het resultaat zijn. Gebruik waterbakjes aan uw radiotoren, het zal de levensduur van uw meubel verlengen.

 

De bijgevoegde olie is puur op natuurlijke lijnzaden gebaseerd en daarom is het gewenst dat de gebruikte katoenen doeken, natgemaakt in water, direct worden weggegooid. Worden de doeken niet natgemaakt, dan is de kans op zelfontbranding van de olie zeer groot, doordat deze reageert met zuurstof.

 

Lakafwerking

Gelakt hout is zeer onderhoudsvriendelijk en behoeft alleen te worden gereinigd met een lichtvochtige, zachte doek. Voorkom echter langdurige blootstelling aan vocht, zoals bij poreuze bloempotten, welke onherstelbare kringen veroorzaken. De omgeving van het meubel moet enigszins een stabiele luchtvochtigheid hebben tussen 50% en 75%. Airconditioners en zeer warm gestookte ruimten zullen een negatief effect hebben op de houtkwaliteit.

 

ZITMEUBELEN

 

Algemene onderhoudstips

Onze zitmeubelen worden gemaakt van de beste materialen. Deze materialen hebben specifieke eigenschappen die een jarenlang plezierig gebruik garanderen. Een meubel heeft net als andere gebruiksgoederen onderhoud nodig. Een bank gaat net als een auto geen 10 jaar mee als u niet regelmatig onderhoud pleegt. Het onderhoud van de bekleding van uw meubel is niet uitsluitend afhankelijk van de intensiteit van gebruik. Zo moet met leer uitdroging voorkomen worden en is het bij stof van belang is dit regelmatig te zuigen met zachte borstel mede om de inwerking van micro-organisme te voorkomen.

 

Door vuil in de stof wordt de vezel namelijk aangetast met het gevolg van vroegtijdige slijtage of teruglopen van kleur. Ter voorkoming van verkleuren dient het meubel niet aan zonlicht te worden blootgesteld. Vanzelfsprekend dienen vlekken altijd zo snel mogelijk verwijderd te worden. Stem vooral de bekleding af op de intensiteit van het gebruik. Dit lijkt logisch maar is vaak de basis voor klachten en een tegenvallend product.

 

Pleeg verder vanaf het begin regelmatig het volgende onderhoud:

 

Verwijder stof, zand en overig vuil regelmatig met een stofzuiger.

Verwissel keerbare kussens regelmatig van plek en gebruikskant.

Klop kussens af en toe op zodat de vulling soepel blijft.

Verwijder hand- en hoofdvet met een kledingborstel of warme uitgewrongen vochtige witte doek als de bekleding daar geschikt voor is.

Verwijder vlekken voorzichtig.

 

Pasvorm zitmeubelen

Op een hard oppervlak dient het lichaam zich aan te passen aan het meubel. Bij een zitmeubel is het juist omgekeerd. De hoogwaardige elastische producten zijn zo ontwikkeld dat zij vrij langzaam en behoedzaam aan uw lichaam gaan aanpassen. Naargelang de frequentie van de gebruiksduur, temperatuur en het lichaamsgewicht zal de aanpassingsduur gemiddeld 5 maanden vergen.

 

Na deze eerste gebruiksperiode is het comfortniveau optimaal. De grondstof die voornamelijk het comfort bepaalt is polyurethaanfoam, ook wel koudschuim genoemd. Een eigenschap van polyurethaanfoam is dat het aanvankelijk in een nieuw zitmeubel nogal hard is. Deze hardheid daalt in gebruik met 15 à 20%, om zich voor vele jaren te stabiliseren.

 

Plooivorming zitmeubelen

Stoffen zijn zeer verschillend, naargelang de vezels die in de garens zijn gebruikt en de manier van weven, varieert de elasticiteit. Dit is er de oorzaak van dat de stof meer of minder plooien gaat vertonen, naarmate de oorspronkelijke hardheid van het zitmeubel afneemt. Plooien zijn hierdoor een normaal verschijnsel. De plooivorming stabiliseert zich wanneer uw zitmeubel zijn optimale zachtheid heeft bereikt.

 

Leder is een natuurproduct met buitengewone eigenschappen en is zeer geschikt voor zitmeubelen. Als consument heeft u reeds behoorlijk wat ervaring met leder, u draagt immers leren schoenen of kleding. U weet dus dat nieuw leder wat stugger is en uw zitmeubel aanvankelijk nogal glad en strak. Met het verzachten van de vulling en veermateriaal, gaat u dieper wegzakken in uw zitmeubel. Het leder past zich aan en rekt mee zodat er plooien ontstaan wanneer u opstaat. Die plooivorming zal toenemen totdat de optimale zachtheid van foam, veerbanden en watten na ongeveer 3 à 6 maanden is bereikt. Dit is door de ontwerper ook opzettelijk zo voorzien. Hoe harder de vering, hoe gladder het leder. Hoe zachter het zitmeubel, hoe meer plooien er ontstaan.

 

Levensduur

Uw zitmeubel werd ontworpen en geconstrueerd om jarenlang een ontspannen zitcomfort te waarborgen. De levensduur is volledig afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. Bij kleding of schoenen is het ook zeer moeilijk om te bepalen hoe lang deze meegaan. De levensduur is sterk afhankelijk van het lichaamsgewicht, transpiratie en de wijze van gebruik.

 

Een aantal tips

Voorkom dat uw meubel aan teveel zonlicht wordt blootgesteld. Dit is vaak de van verkleuring en vroegtijdige slijtage van de bekleding.

Laat geen huisdieren in uw zitmeubel plaatsnemen. Het meubel is daar niet voor gemaakt, vooral de bekleding wordt door huisdieren vaak erg beschadigd doordat huisdieren een vettere vacht hebben en zand in de vacht hebben.

Gebruik de armleuning en de rugleuning niet als zitplaats. De schuimmaterialen en opbouw zijn hier niet op afgestemd.

De zitplaats is niet gemaakt om op te staan. De vering wordt dan sterk overbelast.

Uw bank kan gebruikt worden om even in te dutten. Een bank is echter nooit een volwaardig bed. Vooral bij leder is de grote hoeveelheid transpiratievocht die het lichaam tijdens het slapen afgeeft, op den duur schadelijk.

 

Het behandelen van vlekken

Om lang plezier te beleven aan uw gestoffeerde meubelen is regelmatig onderhoud, zoals éénmaal per week stofzuigen een vereiste. Vuil kan verborgen zitten in de pool van de stof. Zorg ervoor dat u bij het stofzuigen het daarvoor bedoelde mondstuk van uw stofzuiger gebruikt, dit mondstuk glad is en uw stof niet kan beschadigen. Wanneer u stoffen met een pool (vleug) mee zuigt verwijdert u het vuil en het mogelijk aanwezige zand. Daarnaast kunt u uw meubelen afnemen met een klamvochtige doek zodat klevende vuildeeltjes als lichaamszouten en vetten gereduceerd worden. Ondanks zorgvuldig onderhoud kan er door diverse oorzaken een vlek ontstaan op uw meubelstof. Verwijder vlekken direct om ze niet in te laten trekken in de stof, schep met een lepel het vuil weg en dep met keukenpapier of klamvochtige doek.(liefst met gekookt en afgekoeld water). Herhaal dit tot de vlek verdwenen is en u geen vuil meer opneemt. Is dit niet afdoende? Raadpleeg dan onze vlekkentabel of neem contact op met een specialist in meubelreiniging.

 

Wat u moet weten:

Voorkom dat uw meubel met (te) veel zonlicht in aanraking komt.

Armbanden en polshorloges kunnen leiden tot extra slijtage aan uw armleggers.

Een portefeuille of sleutelbos in de achterzak verhoogt de slijtage aan de zitting.

Jeans stoffen belasten de meubelstof meer dan zachtere kleding.

Een nieuwe spijkerbroek kan een blauwe gloed op uw meubel achterlaten.

Zand is scherp en zal stof sneller doen slijten.

Schoenen op de bank verhogen de slijtage.

 

Vlekkenwijzer

Ballpoint: Tetra, tri, per of brandspiritus. Bier: Met een oplossing van schoonmaakazijn behandelen.

Bloed: Afnemen met en koud schoon water. Oude vlekken afborstelen, daarna met ammonia spoelen.

Boenwas, schoensmeer: Terpentine, tri of tetra. Zuivere, ongekleurde was kan ook als kaarsvet worden behandeld.

Boter, olie, vleesjus, vet: Sopje van groene zeep. Daarna afnemen met gekookt (afgekoeld) water en laten drogen.

Braaksel, uitwerpselen, urine: Oplossing van schoonmaakazijn.

Cosmetica: Sopje van groene zeep. Daarna afnemen met gekookt (afgekoeld) water en laten drogen.

Ei, eiwit: Sopje van groene zeep. Daarna afnemen met gekookt (afgekoeld) water en laten drogen.

Gras, groenten: Fijnwasmiddel opgelost in water. Opdeppen met keukenpapier.

Inkt: Kaliumbioxalaat, neutraliseren met oplossing van ammonia. Ook deppen met melk of puur citroensap heeft vaak succes.

Kaarsvet: Deppen met alcohol; bedekken met schoon keukenpapier en strijken met een matig warm strijkijzer.

Kauwgom: Verharden met ijsblokjes, wegschrapen en dan sopje van groene zeep. Daarna afnemen met gekookt (afgekoeld) water en laten drogen.

Koffie, thee: Sopje van groene zeep. Daarna afnemen met gekookt (afgekoeld) water en laten drogen.

Latex- of muurverf: Indien vers: alleen gekookt (afgekoeld) water.

Melk, chocolademelk, vla, ijs: Sopje van groene zeep. Daarna afnemen met gekookt (afgekoeld) water en laten drogen.

Mosterd, mayonaise, ketchup: Sopje van groene zeep. Daarna afnemen met gekookt (afgekoeld) water en laten drogen.

Nagellak: Amylacetaat, gebruik liever geen aceton of ‘remover’, omdat dit de backing van de stof kan aantasten.

Olieverf: Terpentine; oude vlekken: eerst weken met een bruine zeep. Ingedroogde vlekken zijn moeilijk te verwijderen. Raadpleeg een specialist.

Roest: Kaliumbioxalaat, neutraliseren met een oplossing van ammonia.

Sterke drank, likeur: Brandspiritus

Suiker, stroop, jam, chocolade: Sopje van groene zeep. Daarna afnemen met gekookt (afgekoeld) water en laten drogen.

Wijn, vruchtensap, limonade: Met een oplossing van schoonmaakazijn behandelen.

Let op: Deze behandelingen zijn op eigen risico. Test deze altijd eerst op een plek die niet in het zicht is.

 

LEREN MEUBELEN

 

Algemene onderhoudstips

Zet uw leren meubelen nooit in direct zonlicht

Voorkom dat huisdieren, spijkerstof (jeans) en scherpe voorwerpen (ritssluitingen, gespen, horloge-bandjes) schade toebrengen aan het leer

Pas op! Sommige soorten leer verdragen geen schoonmaak- of onderhoudsmiddel

Probeer schoonmaak- en onderhoudsmiddelen eerst uit op een onopvallende plek

 

Vol anilineleder

Dit leder krijgt uitsluitend een vatverving en is vaak voorzien van een beschermende coating. Het is de meest natuurlijke ledersoort en is daarom bijzonder mooi en gemaakt van de mooiste huiden. Het voelt zacht en soepel aan en de natuurlijke littekens en kleurnuances (pigmenten in de huid) zijn duidelijk zichtbaar en onvermijdelijk. Dit type leder is bijzonder gevoelig voor vuil, vet, vocht, transpiratie en hoofdvetten, waardoor het noodzakelijk is dit type leder goed te beschermen.

 

Ook direct straling van zonlicht – UV straling – dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Aniline leder is extreem zacht doordat er geen enkele beschermlaag is aangebracht. Doordat er geen pigmentlaag aangebracht wordt op het oppervlak, zijn absoluut alle levenskenmerken van de huid zichtbaar en zijn kleurverschillen naargelang de structuur van de huid en zijn absorptievermogen opvallend goed te zien. Anilineleder is voor echte kenners die ook aanvaarden dat dit leder veel (na)zorg vraagt.

 

Semi anilineleder

Dit leder is voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag (een zeer dun laklaagje). Deze beschermlaag voorkomt in redelijke mate het indringen van vervuiling. Semi aniline leder staat dicht bij de oorspronkelijke lederhuid, omdat de natuurlijke kenmerken nog goed zichtbaar zijn (de gaatjes van de haarinplant zijn bijvoorbeeld nog te zien). Directe straling van zonlicht – UV straling – dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Door gebruik ontstaat een mooie glans, patina genoemd. Door de dunne beschermlaag zijn kleurverschillen, eigen aan de absorptie van de kleurstof door de huid, duidelijk zichtbaar.

 

Gedekverfd leder

Dit leder is voorzien van een geheel dekkende verflaag. Daardoor zijn de natuurlijke oneffenheden weinig zichtbaar en worden daarom kunstmatig geprint. Deze beschermlaag (fixeerlaag) biedt extra bescherming, waardoor dit type leder zeer praktisch in gebruik is. Directe straling van zonlicht – UV straling – dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Let op: ook een beschermde huid is weinig bestand tegen fel licht, vochtigheid, transpiratie, warmtebronnen etc.

 

Handwishleder

Handwishleder is een gedekverfd leder met de eerder besproken eigenschappen, echter dit leder wordt na de dekkende verflaag handmatig uitgepoetst waarna het wordt voorzien van een transparante beschermlaag.

 

Old Saddle leder

Old Saddle leder straalt niet alleen de sfeer uit van grootvaders fauteuil, maar heeft ook het karakter ervan. Het leder is, zoals 100 jaar geleden ook gebeurde, plantaardig gelooid. Bovendien is het met de hand uitgepoetst. De speciale was-/ verfcombinatie maakt het leder enigszins vuil- en waterafstotend. Het gebruik van wax zorgt voor een constant politoer effect, waardoor het meubel steeds meer karakter krijgt. Het effect van de ledersoort lijkt op dat van gebeitst hout: de natuurlijke structuur van het leder blijft duidelijk zichtbaar.

 

Het leder wordt dan ook getypeerd door haarscheurtjes, insectenbeten, en/of littekens, mestvouwen, en aders. Deze kenmerken zorgen voor een onregelmatig kleurverloop. Old Saddle is luchtdoorlatend en daardoor behaaglijk warm en huidvriendelijk. Bovendien voelt het leder zeer vet aan, het leder wordt door de jaren heen steeds mooier, waardoor de meubelen steeds meer waarde krijgen. Dankzij het sterke leder kunnen de naden ambachtelijk worden afgewerkt.

 

Pull up leder

De term ‘Pull up’ is vaak niet direct te relateren aan een bepaald type leder, maar staat eigenlijk voor een bepaalde uitstraling van het leder. Het ‘Pull up’ effect betekent dat er een kleurnuance in het leder zit, naarmate je het leder op spanning zet (trekken= pull). Het gedeelte dat onder spanning komt te staan zal enigszins opkleuren (up).

 

Dit type is meestal een volnerf ledersoort. Het is gemaakt van vol aniline leder. Deze vol aniline wordt behandeld met plantaardige oliën om de ondergrond donkerder van kleur te maken, welke door en door geverfd is met aniline kleurstoffen (pigmenten). Bij de laatste bewerkingsfase in de looierij wordt er met hete olie of was over de nerf van het leder gewalst. Door gebruik van dit leder, zal het na verloop van tijd (op sommige plaatsen) lichter van kleur worden.